Courtyard Garden – Child’s Hill

  • childs_hill_london_courtyard_garden_1

A secluded courtyard garden for rest & relaxation

The owner is fully renovating their period house and hoped to transform their courtyard garden to compliment. A neighbouring building backs onto the garden, making the space feel smaller than it was.  It was therefore important to maximise the feeling of space, and find a solution to prevent the wall from feeling imposing. A highly functional space was required, offering storage, seating and dining. Bi-fold doors create a strong connection between interior and exterior and the client wanted a smooth transition from house to garden.

Hardwood decking adjoining the house, was used to avoid breaching the damp proof course and to aid drainage, while soft grey sandstone paving coordinates well with the kitchen tiles. Seating and storage is combined, in the hardwood decking benches that are built-in to a raised L-shaped bed. Careful consideration was given to the size of storage space, to allow for a step ladder to fit comfortably inside. The raised bed gives the opportunity to have the planting at a higher level, therefore helping to reduce the dominance of the rear wall. A stylish, designer glass and aluminium frame table and chairs was chosen as a comfortable but chic place to eat al fresco. The rear wall is rendered and painted white to reflect light.

Tension cables supporting evergreen climbers wrap horizontally around the garden, breaking up the vertical plane. The planting features two specimen Japanese Maples that were suggested by the client and chosen to compliment the neighbouring Acer which can be seen from within the garden. Their delicate foliage and habit bring calm to the space. Green and silver grasses and perennials soften the geometry of the garden, flowering in jewel-like colours.

previous garden next garden