Front Garden – Henleaze

A low maintenance front garden, no recycling to be seen

This front garden in Henleaze had a few issues to resolve: a lack of storage for bins and recycling and overgrown shrubs. The walls were also in poor condition. There was also an existing artificial lawn and a storage shed that was a little flimsy.

In comparison to the rear, we took a more traditional approach to the design. Artificial lawn was left in place for ease of maintenance, as was the stone path. We re-designed the planting and introduced a new bin store with extra storage. The bin store was constructed from treated softwood and had a painted finish to coordinate with the log store. It stores away both wheelie bin and the recycling boxes.

The garden walls were re-rendered and painted a muted grey which coordinated with the green of the shed and log store. The same colour was used on the rear walls creating continuity from front to rear. Similarly to the bin store, the log store was constructed from treated softwood and is neatly positioned beside the bin store. The meter box was painted grey and this tied in with the front door. A small wooden platform was built to hold the daily milk delivery.

We reconfigured the existing beds and re-planted with two specimen multi-stemmed tibetan cherries. This species of cherry has beautiful, glossy mahogany ornamental bark, attractive year-round and white blossom in Spring. The planting was low maintenance and evergreen. The cherries were underplanted with creeping periwinkle that has small white flowers from Spring to Summer. Acanthus, lavender and pittosporum also feature providing evergreen foliage and flowers while keeping pruning and general maintenance low. The rear garden had two existing containers planted with bays, these were placed next to the front door.

previous garden next garden